ما در چهارمین انقلاب صنعتی قرار داریم که مشخصه آن پیشرفت در رباتیک و تکنولوژی ماشینهای خودکار، گسترش لوازمخانگی هوشمند و مواردی دیگر است. در خط مقدم همه این موارد هوش مصنوعی (AI) قرار دارد که شامل توسعه سیستمهای کامپیوتری خودکار است که میتواند با هوش انسان برابری کند یا از آن پیشی گیرد.
هوش مصنوعی از اهمیت بالایی برخوردار است چنان که فناوریهای آینده به آن وابسته خواهند بود. اما آیا واقعاً میدانیم چه چیزی به دست میآوریم؟ در اینجا پنج حقیقت ترسناک در مورد هوش مصنوعی را به شما یادآوری میکنیم.
۵- رباتهای جنگی میتوانند طرف خود را تغییر دهند

در سال ۲۰۱۱، ایران هواپیمای بدون سرنشین فوق سری ارتش ایالاتمتحده را سالم دستگیر کرد. ایران ادعا میکند که سیگنال GPS آن را دستکاری کرده و هواپیمای بدون سرنشین را مجبور به فرود کرده است. بعضی از کارشناسان آمریکایی ادعا کردند که ایران دروغ میگوید.
ممکن است ایران حقیقت را بیان کرده باشد. هواپیماهای بدون سرنشین، GPS و رباتها بر پایه کامپیوتر هستند و کامپیوترها هک میشوند. رباتهای جنگی نیز متفاوت نیستند. احتمال دارد که ارتش دشمن آنها را هک کند و از آنها در مقابل ارتش همانندشان استفاده کند.
۴- ماشینها شغلهای ما را میگیرند

بدون شک ماشینها یک روز کارهای ما را میگیرند. بر اساس تحقیقات انجام شده تا سال ۲۰۳۰ رباتها ۲۱ درصد از مشاغل در ژاپن، ۳۰ درصد از مشاغل در انگلستان، ۳۵ درصد از مشاغل در آلمان و ۳۸ درصد از مشاغل در ایالاتمتحده را به خود اختصاص خواهند داد. در قرن بعدی آنها بیش از نیمی از شغلهای موجود را خواهند گرفت.
عمدهترین بخش مربوط به حملونقل و ذخیرهسازی است که ۵۶ درصد از نیروی کار ماشینآلات خواهد بود. بعد از آن خردهفروشی که در آن ماشینها ۴۶ درصد از شغلهای موجود را به خود اختصاص میدهند.
۳- رباتها یاد میگیرند که چطور فریب دهند

رباتها به روش انسانی یاد میگیرند که دیگران را فریب دهند. در تحقیقی الگوریتمی توسعه پیدا کرد که به رباتها اجازه میداد انسانها یا دیگر رباتها را فریب دهند.
اگر انتخاب آنها فریب دادن بود با الگوریتمی دیگر به آنها اجازه میدادند که تصمیم بگیرند از چه روشی افراد یا رباتها را فریب دهند.
برای مثال در یک آزمایش به رباتها منبعی برای حفاظت داده شد. ربات از منبع مراقبت میکرد اما زمانی که حضور ربات دیگری را حس میکرد منطقه دیگری را نگاه میکرد.
۲- بازار هوش مصنوعی انحصاری است

بازار هوش مصنوعی انحصاری است. شرکتهای بزرگتر استارتاپهای کوچکتر هوش مصنوعی را که برای آنها زنگ هشدار محسوب میشوند را خریداری میکنند.
در اکتبر سال ۲۰۱۶، گزارشها نشان دادند که شرکتهایی مانند اپل، فیسبوک، اینتل، توییتر، سامسونگ و گوگل ۱۴۰ کسبوکار هوش مصنوعی را طی پنج سال خریداری کردهاند.
در سه ماه اول سال ۲۰۱۷، شرکتهای بزرگ تکنولوژی ۳۴ استارتاپ هوش مصنوعی را خریدند. بدتر اینکه آنها همچنان با پرداخت مبلغ زیادی دانشمندان برتر هوش مصنوعی را استخدام میکنند.
۱- هوش مصنوعی میتواند ما را نابود کند

این ترس وجود دارد که جهان توسط هوش مصنوعی به پایان برسد، درست مانند چیزی که در فیلم ترمیناتور اتفاق افتاد. دانشمندان و متخصصانی مانند استیون هاوکینگ، الون ماسک و بیل گیتس درباره این موضوع به ما هشدار دادهاند.
بیل گیتس عقیده دارد هوش مصنوعی برای تحت کنترل ماندن ما بسیار هوشمند میشود. استیون هاوکینگ نظر مشابهی دارد. او فکر نمیکند که هوش مصنوعی یک شب رشد کند، اما معتقد است درگیری ما با هوش مصنوعی از لحظهای شروع میشود که اهدافشان با ما هماهنگ نیست.
الون ماسک، تولید انبوه هوش مصنوعی را به «احضار شیطان» تشبیه کرده است. او معتقد که این مار بزرگترین تهدید برای بشریت است.